English Zelf vakantie houden in Sarande? Het weer in Sarande

De reis naar Sarande

Georganiseerde reizen naar Sarande zijn er nog niet of nauwelijks; zeker niet als je geen groepsreis neemt.
Je bent daarom aangewezen op het boeken van alleen een vlucht. Dit kan zijn naar Tirana, naar Corfu of naar Yioannina.
Een rechtstreekse vlucht naar Tirana is zo'n 100 euro duurder dan een vlucht via Griekenland. Daarbij komt nog dat je vanuit Tirana zo'n 280 km met de bus moet reizen om in Sarande te komen. Met een personenauto neemt dit al ruim 5 uur in beslag en met een bus duurt de reis ca. 8 uur. Neemt daarbij het feit dat de bussen geen airco hebben en de wegen voor een groot deel nog in slechte staat verkeren en ik kan u aanraden deze mogelijkheid (voorlopig) buiten beschouwing te laten. Op dit moment zijn ze druk bezig de weg van Sarande naar de grote weg van Tirana-Griekenland opnieuw te asfalteren. Medio 2004 was hiervan slechts een kilometer of 5 gereed, hetgeen betekent dat de overige 25 km slingerende bergweg nog in zeer slechte conditie verkeert.

Toch hebben we deze rit gemaakt in december 2004. Kijk eens op "autorit".

Een vlucht naar Yioannina (via Athene) betekent vanuit deze Griekse luchthaven eerst per taxi (of bus) een rit van ca. 1 uur naar de grens. Van daaraf maar hopen dat er een bus gaat of een taxi gereed staat. De Griekse taxi mag u nl. niet verder vervoeren. Vanaf de grens dan weer een ca. 1,5 uur durende rit naar Sarande over dezelfde slechte weg als hierboven omschreven (er is maar 1 weg vanaf Sarande naar het achterland).

Verreweg de beste verbinding is via Corfu. Wij hadden in augustus 2004 echter het probleem dat er slechts één veerboot in de vaart was. Toen we bij de haven aankwamen was de boot van die dag net vertrokken, zodat we een dag in Kerkyra zijn gebleven. Een hotel geboekt vlak bij de haven en lekker de zonovergoten stad ingegaan. De boot vertrekt dagelijks om 9.15 uur naar Sarande. Voor de zekerheid waren we die morgen al om 8.00 uur bij de haven en konden op ons gemak een kaartje kopen voor de overtocht (15 euro). Vervolgens melden bij de douane en je paspoort achterlaten. Deze worden later aan boord gebracht voor controle door de Albanese douane. De boot vertrok uiteindelijk om 9.45 uur. Wij hadden die dag de draagvleugelboot die ons in nog geen half uur in de haven van Sarande afzette. Daar komt de Albanese douane aan boord die één voor één de namen in de paspoorten opleest. De eigenaar krijgt deze dan overhandigd en kan van boord. Buitenlanders zijn altijd als laatste aan de beurt. Je moet nl. ter plekke een visum komen voor 10 euro.
De weg terug is wat dat betreft eenvoudiger: buitenlanders krijgen bij aankomst in Corfu meteen hun paspoort uitgereikt, terwijl de Albanesen hier soms lang op moeten wachten. In ons geval moest onze schoonzoon bijna een half uur aanboord blijven voordat ze in het douanekantoortje alle Albanese paspoorten hadden gecontroleerd en gestempeld.
Kortom: verwacht geen efficieny als in West-Europa en heb geduld.